fbpx

Urgențe stomatologice

Ce să facem în situații de urgență stomatologică?

Orice leziune dentară sau a părților moi poate ascunde pericole serioase. Neprezentarea la cabinetul dentar poate aduce intervenții mai complicate și de regulă mai scumpe.

Câteva indicații în cazuri de urgentă:

Durerea dentară: Clătiți gura cu apă calduță și folosiți peria dentară pentru a vă curății dinții. Dacă gingia este umflată folosiți comprese cu apă rece. Nu puneți niciodată tablete , de exemplu aspirină, spirt, pe gingia inflamată, pentru că poate cauza arsuri chimice. Mergeți la un cabinet dentar cât mai repede pentru o programare de urgență.

Fractura dentară: Clătiți gura cu apă, iar dacă observați sângerare aplicați un tifon curat pe suprafața sângerândă, timp de 10 minute până se oprește sângerarea. Folosiți comprese cu apă rece în jurul rănii, ceea ce va împiedica umflătura , și reduce durerea. Vizitați medicul dentist cât mai repede.

Avulsie dentară: Căutați dintele și clătiți-l dacă este necesar. Nu frecați dinții și nu îndepărtați țesuturile moi rămase pe rădăcină. Dacă este posibil, repoziționați dintele în alveola de unde lipsește și asugurațivă că este în poziția corectă. Dacă nu este posibil imersați dintele în apă, salivă sau apă ușor salină. Cereți o programare urgentă la un dentist. Succesul de reimplantare depinde de timpul scurs de la avulsie , în general până într-o oră.

Corp străin între dinți: Încercați să îndepărtați corpul cu ața dentară sau cu o scobitoare. Să nu folosiți ace de metal, pentru că pot provoca o rană gingivală sau pot zgâria suprafața smalțului.

Carie adâncă sau lipsa unei plombe: Plasați provizoriu gumă de mestecat fără zahăr sau cumpărați la o farmacie un ciment dentar provizoriu și vizitați medicul dentist.

Coroană decimentată: Cereți o programare și duceți cu d-voastră lucrarea decimentată. În caz contrar puteți încerca o recimentare provizorie cu pastă de dinți, fixodent, dar nu folosiți adezive instante (super glue)

Fractura bracket-urilor sau a sârmei ortodontice. Încercați să deplasați capătul rupt al sârmei către suprafața dinților, acoperiți capătul sârmei cu vată sau tifon pană când puteți fi primit de medicul ortodont. Nu încercați să tăiați capătul sârmei, pericolul fiind înghițirea sau aspirația accidentală în plămâni. Un inel descimentat se poate relipi provizoriu cu ceară.

În caz de abces (colecție de puroi). Abcesele pot să apară în jurul rădăcinilor sau între os și gingie. Astea pot fi infecții grave, dureroase și pot afecta dinții vecini, țesuturile moi înconjurătoare, dar pot penetra și în spațiile vecine mai profunde. Este necesar tratamentul de specialitate cu antibiotice și evacuarea cât mai rapidă a colecției purulente.

Până când ajungeți la un cabinet dentar clătiți gura cu apă salină ( o linguriță de sare în 500 ml apă, de mai multe ori pe zi)

Rănile părților moi. Acestea cuprind leziunile limbii, a buzelor, gingiilor și a obrazului și pot fi sângerânde. Pentru a opri hemoragia:

  • Clătiți gura cu apă ușor salină
  • Folosiți un tifon steril sau o punguță de ceai și apăsați 15-20 de minute pe plaga sângerândă.
  • Pe tegumente aplicați comprese reci timp de 5-10 minute.
  • Dacă hemoragia nu se oprește porniți imediat către cabinetul dentar sau la serviciul de urgență al unui spital apropiat. Continuați să țineți apăsat tifonul până primiți asistență de specialitate.

Cere programare

+40 755 144 527

Vizitează-ne

Str. Mărășești nr. 47 Cluj-Napoca

Contactează-ne

office@sagittariusdental.ro

Coroane și Punți dentare

Coroane și punți dentareCe este o punte dentară? O punte va completa unele lipsuri dentare mai mici sau mai...

Endodonție

Endodonție  Ce presupune un tratament radicular? În cazul în care nervul este încă viu, se anesteziază...

Estetică dentară

Estetica denatară Transformarea zâmbetuluiUitațivă în oglindă. Vă place aspectul dinților d-voastră? Există...

Extracție dentară

Extracțiile dentareDinții naturali au rol în masticație, fonație și în realizarea unui zâmbet plăcut. Menirea...

Igiena dentară

Consultația oralăCuprinde tratamente de prevenire a cariei dentare și ale gingivitelor. În cursul consultației...

Implantologie

ImplantologieOsul maxilar sau mandibular dacă nu primește impulsurile functionale se subtiaza și se...

Modern Clear

ModernClearGutiere în loc de aparat dentar Avantajele tratamentului cu gutiere față de tratamentele cu aparat...

Obturații

Obturații  Majoritatea oamenilor au nevoie în cursul vieții de cel puțin o obturație dentară. Ele se...

Proteze

Proteze mobileÎn cursul vieții apar multe cauze în urma cărora îndepărtarea dinților este inevitabilă (carii...

Tratamente ortodontice

Tratamente ortodontice pentru adulțiCel mai avansat sistem de gutiere e aici! Fă cunoștință cu MODERN CLEAR,...

Urgențe stomatologice

Urgențe stomatologiceCe să facem în situații de urgență stomatologică? Orice leziune dentară sau a părților...