fbpx

Interviu cu

Ilea Aranka

Ilea Aranka Medic primar chirurgie dento-alveolară

Bună, să începem cu o întrebare, credem noi, firească: de ce ați ales domeniul chirurgiei dento-alveolare?

Domeniul chirurgiei m-a atras încă din studenție. Deși, fiind absolventă a Facultății de Medicină și al Facultății de Medicină Dentară, specializarea în chirurgia orală și maxilofacială ar fi fost un parcurs profesional la îndemână, totuși am ales specializarea în chirurgie dento-alveolară pentru că se pliază mult mai facil pe activitatea chirurgicală curentă din cabinetul stomatologic.

 

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră să lucrați în acest domeniu?

Împlinire și mulțumire în a ajuta pacientul să treacă cât mai ușor peste intervenția chirurgicală, iar dacă pacientul ajunge să afirme ”aveți mâini de aur” sau să-ți sărute mâinile în semn de mulțumire, atunci înseamnă că menirea mea de medic nu a fost efemeră.

– Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați întâlnit până acum?
Cazurile complexe în care patologia chirurgicală a cavității orale survine în contextual unei afecțiuni generale cu repercusiuni asupra sănătății orale, ceea ce implică o gândire analitică în realizarea diagnosticelor diferențiale. O altă provocare o reprezintă evaluarea efectelor medicației sub care se află pacientul asupra cavității orale și modul în care acestea influențează manopera chirurgicală, cântărirea riscurilor versus beneficiile aduse pacientului și alegerea celor mai bune soluții pentru fiecare pacient în parte, prin aplicarea unei medicine dentare personalizate.
Care sunt cele mai mari realizări ale Dumneavoastră, atât pe plan profesional cât și personal?

Parcursul meu profesional a fost marcat de dorința de cunoaștere, de a înțelege mecanismele prin care apar bolile, ce factori disruptori/etiologici determină instalarea diverselor patologii, cum putem preveni instalarea lor sau cum putem să le reversăm prin intervenții minore.

Astfel că, după absolvirea Liceului Sanitar am urmat cursurile Facultății de Medicină (1990-1996), iar mai apoi ale Facultății de Medicină Dentară (1996-2000). Prima specializare în domeniul Neurologiei pediatrice mi-a format gândirea clinică, capacitatea de a discerne între o afectare somatică și una de origine psihogenă, respectiv, adaptarea examinării clinice aferente dezvoltării psihosomatice ale copilului. Cea de a doua specializare în domeniul chirurgiei dento-alveolare (2005-2008), urmată mai apoi de examenul de primariat în 2014 a presupus formarea în decizii rapide și eficiente.

Am încercat să combin armonios activitatea clinică cu cea didactică, parcurgând treptele profesionale academice: Asistent Universitar (2008-2015), Șef de Lucrări (2015-2016), Conferențiar (2016-2020), iar din 2020 sunt Profesor Universitar la Disciplina de Reabilitare Orală, de la Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Teza de doctorat a avut o temă la intersecția dintre cele două specializări realizate: ”Factorii de risc în parezele și paraliziile faciale periferice”, iar Teza de abilitare a explorat cercetările aplicative în domeniul medicine dentare: ”Abordări inovative și perspective în regenerarea tisulară. Metode avansate în evaluarea proceselor inflamatorii cronice. Biosenzorii salivari în practica medicală –  premize și perspective”. 

Care a fost cea mai interesantă situație cu care v-ați întâlnit până acum în activitatea profesională?
Anxietatea pacienților este inerentă tratamentelor chirurgicale, însă este de diferite grade, iar medicului îi revine sarcina de a reduce la minimum acest simptom prin diferite tehnici, astfel încât manopera să fie realizată în condiții optime. Aducerea pacientului din stare de atac de panică, la o stare psihologică care să permit intervenția chirurgicală, este o situație mai rar întâlnită.
-Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vă întâlniți și ce recomandări aveți pentru pacienți?

Cele mai frecvente probleme întâlnite sunt prezența resturilor radiculare irecuperabile care necesită extracții dentare multiple. Sfătuiesc pacienții să urmeze recomandările medicilor stomatologi și să vină la controalele periodice pentru a putea fi prevenite sau surprinse într-o etapă incipientă patologiile din cavitatea orală. O unitate dentară pierdută are repercusiuni atât la nivel local, cât și la nivel general.

-Cum e atmosfera la Sagittarius Dental? Cum arată o zi obișnuită de muncă?

Atmosfera este destinsă de o muzică de relaxare, aleasă după preferințele pacientului. Sala de așteptare te introduce într-o lume exotică subacvatică prin prezența unui acvariu, cu pești multicolori, în continuă mișcare, care îți vor distrage atenția de la specificul cabinetului. Curtea te întâmpină cu o vegetație luxuriantă și cățărătoare, cu o trecere pe lângă un iaz cu nuferi și crapi japonezi.

– Cu ce va ocupați în timpul liber, care sunt pasiunile Dumneavoastră?

Grădinărit, înot și multe excursii în aer liber, pe mai multe meleaguri.

Care sunt planurile de viitor?

Cât mai multe zâmbete pe chipul semenilor noștri.

Va mulțumim pentru timpul acordat și va dorim mult succes!

Cere programare

+40 755 144 527

Contactează-ne

office@sagittariusdental.ro

Vizitează-ne

Str. Mărășești nr. 47 Cluj-Napoca

Coroane și Punți dentare

Coroane și punți dentareCe este o punte dentară? O punte va completa unele lipsuri dentare mai mici sau mai...

Endodonție

Endodonție  Ce presupune un tratament radicular? În cazul în care nervul este încă viu, se anesteziază...

Estetică dentară

Estetica denatară Transformarea zâmbetuluiUitațivă în oglindă. Vă place aspectul dinților d-voastră? Există...

Extracție dentară

Extracțiile dentareDinții naturali au rol în masticație, fonație și în realizarea unui zâmbet plăcut. Menirea...

Igiena dentară

Consultația oralăCuprinde tratamente de prevenire a cariei dentare și ale gingivitelor. În cursul consultației...

Implantologie

ImplantologieOsul maxilar sau mandibular dacă nu primește impulsurile functionale se subtiaza și se...

Modern Clear

ModernClearGutiere în loc de aparat dentar Avantajele tratamentului cu gutiere față de tratamentele cu aparat...

Obturații

Obturații  Majoritatea oamenilor au nevoie în cursul vieții de cel puțin o obturație dentară. Ele se...

Proteze

Proteze mobileÎn cursul vieții apar multe cauze în urma cărora îndepărtarea dinților este inevitabilă (carii...

Tratamente ortodontice

Tratamente ortodontice pentru adulțiCel mai avansat sistem de gutiere e aici! Fă cunoștință cu MODERN CLEAR,...

Urgențe stomatologice

Urgențe stomatologiceCe să facem în situații de urgență stomatologică? Orice leziune dentară sau a părților...