fbpx

Interjú Ilea Arankával

Ilea Aranka főorvos dento-alveoláris sebészet

Jó napot, kezdjük egy kérdéssel: miért választotta a dento-alveoláris sebészet területét?

A sebészet már diákként is vonzott, ugyanakkor az Orvosi és Fogászati Egyetem karának végzőseként a fogászat és szájsebészet szaka kézenfekvő volt, de mégis a dento-alveoláris sebészetet választottam, mert nagyobb hangsúly van a tényleges sebészeten a fogorvosi rendelőben.

Mit jelent önnek ezen a területen dolgozni?

Beteljesülést és köszönetet, mivel segíteni tudok a pácienseken, hogy könnyen átessenek a sebészeti beavatkozásokon. Ha a páciens kijelenti azt, hogy “önnek arany kezei vannak” vagy kezet csókol hálája jeléül, akkor az azt jelenti, hogy megérte az orvosi pályát választani.

Melyek voltak a legnagyobb kihívások, amelyekkel eddig találkozott?

A komplex és bonyolult esetek, amikor a szájüreg sebészeti patológiája egy általános állapot összefüggésében jelentkezik, amely hatással van a száj egészségére, ami analitikus gondolkodást igényel a differenciáldiagnózis felállításában. Egy másik kihívás annak a gyógyszeres kezelésnek a szájüregre gyakorolt ​​hatásának értékelése, hogy ezek hogyan befolyásolják a sebészeti beavatkozást, mérlegelve a kockázatokat a beteg számára elérhető előnyökkel, és kiválasztani a legjobb megoldást minden páciens számára, személyre szabott fogászat alkalmazásával.

Melyek a legkiemelkedőbb eredményei szakmailag és személyesen egyaránt?

Szakmai utamat az a vágy határozta meg, hogy megismerjem, megértsem a betegségek kialakulásának mechanizmusait, milyen zavaró/etiológiai tényezők határozzák meg a különböző kórképek kialakulását, hogyan akadályozhatjuk meg a betelepülésüket, vagy hogyan fordíthatjuk vissza kisebb beavatkozásokkal. Így az Egészségügyi Szakközépiskola elvégzése után az Orvostudományi Kar (1990-1996), majd a Fogorvostudományi Kar (1996-2000) képzésein vettem részt. A gyermekneurológia első szakiránya alakította ki klinikai gondolkodásomat, a szomatikus és pszichogén eredetű rendellenesség megkülönböztetésének képességét, illetve a klinikai vizsgálat adaptálását a gyermek pszichoszomatikus fejlődéséhez. A dento-alveolaris sebészet második szakiránya (2005-2008), majd a 2014-es mesteri vizsga a gyors és hatékony döntések képzését jelentette. Igyekeztem harmonikusan ötvözni a klinikai tevékenységet a didaktikussal, végighaladva a szakmai tanulmányi lépéseken: egyetemi asszisztens (2008-2015), munkavezető (2015-2016), egyetemi docens (2016-2020), 2020 óta pedig a Kolozsvári „Iuliu Hațieganu” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Fogorvostudományi Karának rehabilitációs tudományágának egyetemi tanára. A doktori értekezés témája a két szakterület metszéspontjában volt: “A parézis és a perifériás arcbénulás kockázati tényezői” szakdolgozat pedig a fogászat területén végzett alkalmazott kutatásokat tárta fel “Innovatív megközelítések és perspektívák a szövetregenerációban. Fejlett módszerek a krónikus gyulladásos folyamatok értékelésében. Nyálbioszenzorok az orvosi gyakorlatban- előzmények és perspektívák”

Mi volt a legérdekesebb helyzet, amivel valaha találkozott szakmai tevékenysége során?

A betegek szorongása a műtéti kezelés velejárója, de eltérő mértékű, és az orvos felelőssége, hogy különböző technikákkal minimalizálja ezt a tünetet, hogy a munka optimális körülmények között történjen. Ritkább helyzet a beteg pánikrohamból olyan pszichológiai állapotba hozása, amely lehetővé tenné a műtétet.

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyekkel találkozik, és milyen ajánlásai vannak a betegeknek?
A leggyakrabban előforduló probléma a helyrehozhatatlan gyökértörmelék jelenléte, amely többszörös foghúzást igényel. Azt tanácsolom a betegeknek, hogy tartsák be a fogorvosok ajánlásait, és rendszeresen járjanak el szűrésre, hogy a szájüregben kialakuló patológiák megelőzhetőek vagy korai stádiumban felismerhetők legyenek. Az elveszett fogászati ​​egységnek mind helyi, mind általános következményei vannak.

Milyen a hangulat a Sagittarius Dentalban? Hogyan néz ki egy rendes munkanap?

A hangulatot a páciens ízlése szerint megválasztott, relaxáló zene ellazítja. A váróterem egy egzotikus víz alatti világba vezet be egy akvárium jelenlétén keresztül, sokszínű halakkal, folyamatos mozgásban, ami elvonja a figyelmet a kabinet sajátosságairól. Az udvar buja, hegymászó növényzettel, tündérrózsákkal és japán pontyokkal tarkított tóval fogad.

Mit csinál szabadidejében, mi a szenvedélye?

Kertészkedés, úszás és sok szabadtéri kirándulás, több területen.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Minél több mosoly embertársaink arcán.

Köszönjük a rank szánt időt és sok sikert kívánunk!

Hívj minket

+40 755 144 527

Írj nekünk

office@sagittariusdental.ro

Látogass el hozzánk

Str. Mărășești nr. 47 Cluj-Napoca

Dentálhigiénia

ÁllapotfelmérésCuprinde tratamente de prevenire a cariei dentare și ale gingivitelor. În cursul consultației o...

Endodoncia

Endodoncia (Foggyökérkezelés)   Mi is a foggyökérkezelés? Egy vagy több kezelési alkalmat feltételez és a...

Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat Egy szebb mosoly létrehozásaNézzen a tükörbe! Szereti ahogy a fogai kinéznek? Vannak...

Felnőtt fogszabályzás

Felnőtt fogszabályozásMegérkezett a legfejlettebb átlátszó fogszabályzási rendszer Ismerkedj meg a német...

Fogászati sürgősségek

Fogászati sürgősségekMitévők legyünk fogászati sürgősség esetén? Bármelyik fogorvosi sürgősség ami a fog vagy...

Foghúzás

FoghúzásA foghúzás előtt egy helyi érzéstelenítő segítségével megszüntetik a fájdalmat. A zsibbadás általában...

Implantátumok

ImplantátumokHa ön jó egészsegnek örvend és az állcsontja megfelel egy implantátum behelyezésének, akkor ez...

Koronák és hidak

Koronák és hidak Miben áll egy fogászati híd? A híd egy olyan fogászati megoldás ami pótolja hiányzó fogát...

Modern Clear

ModernClearKivehető átlátszó fogszabályzó a rögzített fogszabályzó helyett Az átlátszó fogszabályzók előnyei a...

Műfogsorok

Műfogsorok Különböző oka lehet annak, hogy valaki fogatlanná válik élete során. A legtöbb foghúzás szükséges,...

Tömések

TömésekA legtöbb embernek legalább egy fogtömésre szükségük van életük folyamán. Fogtöméseket leggyakrabban...