fbpx

Fogászati sürgősségek

Mitévők legyünk fogászati sürgősség esetén?

Bármelyik fogorvosi sürgősség ami a fog vagy az íny sérülését foglalja magába rejthet egy komolyabb sérülést és nem ajánlott figyelmen kívül hagyni. Egy fogászati probléma mellőzése megnövelheti az állandó károsodás kockázatát és maga után vonhatja a bonyolultabb és költségesebb későbbi kezelést.

Itt volna egy pár ajánlat különböző esetben:

Fogfájás: Először öblítse ki a száját egy langyos vízzel és használjon fogászati selymet, hogy kitisztítsa a fogak között ragadt ételmaradékot. Hogyha fel van dagadva az íny vagy más lágyszövet akkor használjon egy hideg borogatást enyhe nyomást gyarokorolva az ajkaira vagy arcára. Soha ne tegyen aszpirint vagy más típusú fájdalomcsillapító tablettát közvetlenül az ínyre, mivel ez égési típusú sérüléseket okozhat. Látogassa meg a fogorvosát minél hamarabb.

Kicsorbult vagy eltört fog esetén: Öblítse ki a száját langyos vízzel. Ha vérzést észlel akkor nyomjon egy tiszta gézt a vérző felületre körülbelül 10 percig vagy ameddig a vérzés eláll. Használjon egy hideg borogatást közel a foghoz az arcon , hogy meggátolja a feldagadást és csökkentse a fájdalmat. Látogassa meg a fogorvosát minél hamarabb.

Kiütött fog esetén: Keresse meg a fogat es koronájánál fogva öblítse le vízzel ha szükséges. Ne súrolja a gyökér felületét és hagyja rajta az esetleges hozzátapadt lágy szöveteket. Ha lehetséges helyezze vissza, erőltetés nélkül a fogat a helyére. Bizonyosodjon meg, hogy a helyes pozícióba lett fordítva. Ha ez mégsem lehetséges, akkor áztassa be a fogat tejbe vagy enyhén sós vizes oldatba. Kérjen sürgősségi programálást a fogorvosától. A kiütött fogak esetén a sikeres visszahelyezés és utólagos beépülés akkor történhet meg ha nem telik el több mint egy óra a baleset óta.

Idegen test bekerülése a fogak közé: Először próbálja egy fogászati selyemmel kitisztítani a beragadt idegen testet. Ha ez nem sikerül kérjen egy időpontot a fogorvosától. Nem ajánlott hegyes tárgy használata, mert ez felsértheti az ínyt és megkarcolhatja a zománc felületét.

Hiányzó fogtömés: Átmeneti megoldásként helyezzen bele egy cukormentes rágógumit a kavitásba vagy használjon egy gyógyszertárban kapható ideiglenes fogászati cementet. Látogassa meg a fogorvosát.

Leragadt korona: Kérjen egy időpontot a fogorvosánál és vigye magával a régi koronát. Ha ez nem lehetséges próbálja a koronát átmenetileg visszaragasztani egy ideiglenes fogászati cementtel, fogpasztával, protézis ragasztóval , de semmi esetre se használjon pillanat ragasztót.

Elszakadt fogszabályozási ívek: Abban az esetben, hogyha a drót vége sérti az ínyt vagy nyelvet, próbálja egy ceruza sima végével kényelmesebb pozicióba elmozdítani.Ha ez mégsem sikerül, borítsa be a kiálló drót végét fogszabályozási célra használt viasszal, apró gyapott galacsinnal vagy gézzel amíg fogadni tudják a fogászati rendelőben. Soha ne vágja el a drótot, mert kockáztatja annak lenyelését vagy tüdőbe való szippantását.

Leragadt brekett vagy gyűrű: Átmenetileg visszaragaszthatja vagy bevonhatja az elmozdult brekettet egy kicsi darab fogszabályozási viasz segítségével. Kérjen egy időpontot a fogszabályozási szakorvosánál.

Kelés/tályog: Kialakulhatnak foggyökér körüli vagy az íny és fogfelület közötti térben tályogok. Ezek súlyos fertőzések lehetnek, amik megtámadhatják a fogat magát vagy a környező szöveteket, kárt okozva bennük sőt a szomszédos szövetekhez is átterjedhetnek megfelelő kezelés hiányában. Fontos a mielőbbi szakszerű sürgősségi fogászati vagy antibiótikus kezelés a súlyosbodást elkerülendő. Addig is a fájdalom csökkentése és a genny összegyűjtése végett próbálja száját öblögetni langyos enyhén sós vízzel ( 1 kávéskanál só fél liter vízben) többször naponta.

A lágy szövetek sérülései: Ezek magukba foglalják a nyelv, az arc, íny és ajkak vérző sérüléseit. A vérzést a következőképpen lehet megállítani vagy csökkenteni:

  • Öblítse ki a száját egy enyhe sós oldattal.
  • Használjon egy nedves gézt vagy teazacskót, amit 15-20 percig hozzá kell nyomni a vérző sebhez.
  • A fájdalom és vérzés csökkentésére borogassa a száj vagy arc külső részét hideg borogatással 5-10 percig.
  • Ha a vérzés még mindig nem áll el, látogassa meg rögtön a fogorvosát vagy keresse fel egy közeli kórház sürgősségi osztályát. Mindaddig tartsa a vérző sebet nyomás alatt amíg szakszerű sebellátást kap.

Hívj minket

+40 755 144 527

Írj nekünk

office@sagittariusdental.ro

Látogass el hozzánk

Mărășești utca 47 szám, Kolozsvár

Dentálhigiénia

ÁllapotfelmérésCuprinde tratamente de prevenire a cariei dentare și ale gingivitelor. În cursul consultației o...

Endodoncia

Endodoncia (Foggyökérkezelés)   Mi is a foggyökérkezelés? Egy vagy több kezelési alkalmat feltételez és a...

Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat Egy szebb mosoly létrehozásaNézzen a tükörbe! Szereti ahogy a fogai kinéznek? Vannak...

Felnőtt fogszabályzás

Felnőtt fogszabályozásMegérkezett a legfejlettebb átlátszó fogszabályzási rendszer Ismerkedj meg a német...

Fogászati sürgősségek

Fogászati sürgősségekMitévők legyünk fogászati sürgősség esetén? Bármelyik fogorvosi sürgősség ami a fog vagy...

Foghúzás

FoghúzásA foghúzás előtt egy helyi érzéstelenítő segítségével megszüntetik a fájdalmat. A zsibbadás általában...

Implantátumok

ImplantátumokHa ön jó egészsegnek örvend és az állcsontja megfelel egy implantátum behelyezésének, akkor ez...

Koronák és hidak

Koronák és hidak Miben áll egy fogászati híd? A híd egy olyan fogászati megoldás ami pótolja hiányzó fogát...

Modern Clear

ModernClearKivehető átlátszó fogszabályzó a rögzített fogszabályzó helyett Az átlátszó fogszabályzók előnyei a...

Műfogsorok

Műfogsorok Különböző oka lehet annak, hogy valaki fogatlanná válik élete során. A legtöbb foghúzás szükséges,...

Tömések

TömésekA legtöbb embernek legalább egy fogtömésre szükségük van életük folyamán. Fogtöméseket leggyakrabban...